UPRAWA WARZYW


warzywaWSTĘP

Rośliny warzywne stanowią dużą i bardzo zróżnicowaną liczbę gatunków, a co się z tym wiąże różnorodne są ich wymagania glebowe i klimatyczne. Ze względu na wymagania w odniesieniu do temperatury warzywa możemy podzielić na:
· wytrzymałe na mrozy / chrzan, kalafior, kalarepa, kapusta/,
· o średniej wytrzymałości na mrozy /boćwina, burak, sałata, seler/,
· wrażliwe na niskie temperatury /dynia, fasola, pomidor/,
· bardzo wrażliwe na niskie temperatury /melon, ogórek, papryka/.
Innym ważnym czynnikiem limitującym uprawę warzyw w naszych warunkach jest woda. Tu możemy rozróżnić następujące grupy roślin w zależności od wymagań wodnych:
· bardzo duże wymagania wodne /kapusta pekińska, kalafior, brokuł, sałata kalarepa, rzodkiewka, kapusta wczesna, seler, ogórek/
· duże wymagania wodne /cebula, czosnek, kapusta brukselka, kapusta późna, papryka, pomidor karłowy, fasola szparagowa, ziemniak wczesny/
· średnich wymagania /pietruszka, groch zielony, dynia, jarmuż, marchew, chrzan, rabarbar/
· małe wymagania wodne /pomidor wysokorosnący, burak ćwikłowy, szparag/.
Warzywa wymagają również gleb żyznych, zadbanych, o dobrych właściwościach : fizycznych /optymalny odczyn, gruzełkowata struktura gleby/, chemicznych /wysoka zasobność w składniki pokarmowe i materię organiczną, niska zawartość pierwiastków i związków chemicznych w tym metali ciężkich/, biologicznych /aktywność biologiczna decyduje najbardziej o przemianach i uwalnianiu składników pokarmowych z gleby/.
Plony warzyw są najczęściej duże, co wiąże się z pobraniem dużej masy składników pokarmowych. Występują jednak znaczne międzygatunkowe różnice w zdolności do pobierania składników pokarmowych z gleby, dlatego potrzeby nawozowe nie zawsze są proporcjonalne do pobranej masy składników pokarmowych.


Aktualności:


2014-10-08
CHEMIKA EXPO 2014
Czytaj dalej>>>


2014-10-06
FOSFAN SA nagrodzony na targach AGRO POMERANIA 2014 w Barzkowicach.
Czytaj dalej>>>

pokaż wszystkie aktualności